sunnuntai 6. elokuuta 2017

Betonilattia, miksi, miten ja mitä maksoi?

Paljon on kyselty kokemuksia betonilattiasta. Tässä koottuna meidän kokemuksia, vinkkejä ja ajatuksia aiheeseen ja kokonaisuuteen liittyen.

Olen kirjoittanut aiemmin lattiasta viime kesänä "Elämyslattiaa tekemässä" ja  "Mikrosementtipinnoite, Nam!" Tuolloin ei käyttökokemusta lattiasta vielä ollut, muutimme asumaan uuteen kotiin vasta elokuun puolessa välissä. Ollaan muuten asuttu täällä pian yhden vuoden sykli.

Meidän kodissa, 146 neliön omakotitalossa, joka on yhdessä kerroksessa, on lattioilla mikrosementtipinnoite. Me valitsimme Designbetonin Elämyslattia+ nimisen tuotteen, johon olemme olleet todella tyytyväisiä.


Miksi me valitsimme mikrosementin?
Halusimme yhtenäisen, kynnyksettömän ja helppohoitoisen lattiapinnan. Halusimme, että kaunis lattiapinta jatkuisi samana kotimme jokaisessa tilassa. Yhtenäinen lattiapinta on helppo imuroida ja puhdistaa. Betonipinta on armollinen, esimerkiksi eteisestä on kätevä pyyhkäistä kosteat kengänjäljet vaikka vähän jälkijunassa.

Oikeasti betonilattia on hienon ja tyylikkään olemuksensa lisäksi taloudellinen kotia lämmitettäessä, sillä sen päälle ei asenneta energiaa hukkaavia lattiamateriaaleja. Energia välittyy suoraan betonipintaan ja lämpö tuo pehmeyden jalkojen alle. Meillä lattiapinta on juuri sellainen kuin sen haluamme olevan. Talvipakkasilla lattia on lämmin ja kesäkuumalla ihanan viileä. Vesikiertoinen lattialämmitys takaa tasaisen lämmön ja kun suuri ala lattiapintaa varaa lämmön itseensä, on lämmittäminen energiatehokasta, maalämmön avulla. Täällä on miellyttävä kävellä paljain varpain.

Miten mikrosementtipinnoite toteutettiin?
Tartuntapintana meillä oli lattiassa lattiavalu, joka hiottiin tasaiseksi. Käytännössä homma toimi niin, että ensin hankimme paikanpäälle tekijän tasoittamaan lattiavalun eli hiomaan valusta pois ns. liimapinnan ja tasoittamaan isommat kuhmurat ja muut pienemmät epätasaisuudet. Valun hiomisen jälkeen suojasimme kaikki seinät ja rakenteet, joihin emme halunneet pinnoitteesta roiskeita. Tästä koituikin melkoinen työvaihe, sillä tarkkoina vuorasimme jätesäkeillä kaiken 1,5 metriä lattiapinnan yläpuolelle. Tässä vaiheessa meillä oli seinäpinnoilla jo maalit, joten seiniin teippaamisen kanssa sai olla tarkkana. Homma hoitui kuitenkin näppärästi ”oranssin” teipin kanssa, josta ei jäänyt jälkeäkään valmiisiin pintoihin. Vinkki! Tätä oranssia löytyi edullisesti ihan Tokmannin valikoimista.

Suojaamisoperaation jälkeen paikalle saapui Designbetonin Lattiamies, joka levitti ammattitaidolla mikrosementtiliemen lattioille. Levittämisessä kului viitisen päivää, sillä pinnoitteen piti kuivahtaa aina ennen seuraavan kerroksen levittämistä. Mikrosementtikerroksia levitettiin muistaakseni 3. Viimeiseksi pinnoitekerrosten päälle levitettiin vielä lakkapinnoite.

Mikrosementin väriksi valitsimme Designbetonin värikartasta Hopean ja päälle mattalakan. Suositus oli kiiltävälle lakkapinnalle, jota kehuttiin helpompihoitoiseksi, olemme kuitenkin olleet oikein tyytyväisiä valitsemaamme mattalakkaan. Värivalinta meni täysin nappiin. Hopeanharmaa sävy on rauhoittava, jopa pehmeän sävyinen. Se on hyvä raami muulle sisustukselle. Sopivan neutraali, mutta silti siinä on särmää.


Mitä maksoi?
Tämä tietysti kiinnosti myös meitä kovasti kun budjettia luotiin ja pintoja valittiin. Siitä, mikä hinta pinnoitteelle on tällä hetkellä en tiedä, mutta meille se maksoi töineen n. 75e/m2. Lisäksi maksettavaksemme tuli Lattiamiehen matka-ja majoituskulut. 


Käytännön kokemuksia
 • Kokonaisuutena erittäin toimiva ja etenkin helppohoitoinen
 • Raikas ja tyylikäs sisustuselementti - täydentää sisustusta
 • Lattian sävy vaihtelee kauniisti valon ja varjojen mukana. Valokuvissa lattia näyttäytyy myös aina hieman eri sävyissä, vuorokaudenajasta, vuodenajasta, luonnonvalosta riippuen
 • Lattiapinta on pitävä, ei liukas villasukillakaan
 • Miellyttävä jalan alla, usko tai älä, mutta pinta tuntuu jotenkin samettiselta ja "pehmeältä"
 • Lasten käytössä lattia on ollut ihan paras; paljaat varpaat, hyvä pito = hyvä juosta, sotkut on helppo pyyhkäistä rätillä, pikkuautot eivät törmäile kynnyksiin jne.
 • Koko perheen sukat kuluvat nykyään reiällisiksi nopeasti
 • Muutama kolhu ja naarmu on saatu aikaan, ne tosin voisi helposti korjata pienellä määrällä pinnoitetta 
 • Pohjatyöt ja suojaushommat veivät oman aikansa, mutta hyvin hiottu ja tasainen pohja myös säästää kuluissa
 • Perusteellinen suojaus ennen asennusta ehdottomasti kannatti
 6 kommenttia:

 1. Onko teillä vieraillut koiria eli tiedätkö onko koirille liukas?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On vieraillut pienempikokoisia koiria, ei olla huomattu tavallista suurempaa sutimista ;)

   Poista
 2. Ai että kuinka kaunis lattia <3 Täällä haaveillaan sellaisesta. Täytyy varmaan rakentaa uusi talo, sillä haluan myös listattoman talon...ajattele kuinka helppoa olisi lattioita luutuilla. Tämä on myyntipuheeni miehelle, joka ei edes lattioita luutua, hih hah heh :D

  Iloa viikkoosi <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. <3 Tämä lattia on kyllä superhelppo luututa ja pinta on itseasiassa hyvin armollinen lialle ;)

   Kiitos samoin, iloa ja reippautta syksyysi!

   Poista
 3. Lattia näyttää kyllä superkauniilta ja kuulostaa muuten hyvältä, mutta sukkien kuluminen alkoi mietityttää: käyköhän lasten housuille myös köpelösti nopeaan tahtiin? Joillain tutuilla ollut eri lattiamateriaali (muistaakseni ihan laminaatti) ja joutuivat vaihtamaan sen pian, kun vaatteet hajosi tosi nopeasti leikki-ikäisillä, samoin sukat koko perheellä aina parissa päivässä! :O

  VastaaPoista
 4. Heh, ei me vaatteita ihan parissa päivässä olla saatu kulutettua. Nyt täällä viilettää nelivetoa kolmas pikkupoikamme ja hänellä on ihan ehjät vaatteet ainakin vielä toistaiseksi 😅
  Meillä kuluu vaatteet ihan mielestäni norminopeudella, miten nyt kolmen jätkän vaatteet yleensä kuluu 😆

  VastaaPoista