sunnuntai 14. toukokuuta 2017

Talonäytös, suosittelen!

Talonäytös on nyt pidetty, oli kyllä mukava ilta. Paikalle saapui muutaman tunnin aikana kolmisenkymmentä rakentamisesta ja sisustamisesta kiinnostunutta, meille tuiki tuntematonta tyyppiä. Olihan se vähän hassua päästää omaan kotiinsa itselleen ihan vieraita hahmoja - vähän kuin oltaisiin myymässä taloa. Ihmiset tulivat katsomaan taloamme kuitenkin hieman eri näkövinkkelistä kuin jos olisivat olleet ostoaikeissa. Nurkkien syynääminen oli enemmänkin sellaista hyväntahtoisesti tutkivaa.Kastellin edustajan lisäksi olimme kutsuneet paikalle muutamia rakennusprojektissamme mukana olleita yhteistyökumppaneita. Kastellin Sari kertoi yhteistyöstä ja rakennusprojektista Kastellin näkökulmasta. Kvikin Mirja esitteli innoissaan keittiötämme ja Boran liettä ja integroitua liesituuletinta. Tipitekin Timo kertoi kiinnostuneille miten hoitivat talomme kaikki LVIS-työt. Kvikiltä olemme hankkineet kaikki talomme kiintokalusteet, lukuun ottamatta walk in:n ja poikien huoneiden vaatekaappeja. Myös osa kodinkoneista on hankittu kvikin kautta. Tipitekin avulla saimme hoidettua kaikki lämmitykseen, veteen, viemäröintiin, ilmanvaihtoon ja sähköihin liittyvät kokonaisuudet keskitetysti, jolloin säästyimme päällekkäisyyksiltä hankinnoissa, aikatauluissa ja vastuissa eli säästimme varmasti ns. pitkän pennin.Päätimme kirjoittaa mustalla valkoiselle perusspeksit meidän rakennusprojektistamme eli esittelyä ja joitakin teknisiä tietoja sekä tietoja mm. käytetyistä materiaaleista ja hankintapaikoista. Mukana oli myös muutamia hintatietoja ja tekijöiden yhteystietoja. Näytöksen loputtua olivat kaikki lappuset hävinneet pöydältä.

Kun itse suunnittelimme rakentamista, kävimme muutamassa talonäytöksessä. Kiinnostavia talonäytöskohteita ei ollut tarjolla todellakaan liikaa. Muutaman kiinnostavan löysimme, toisen Turusta, toisen Espoosta, siinäpä ne.  Tuolloin päätimme, että jos ja kun rakennamme, voisimme ilomielin tarjota mahdollisuuden kiinnostuneille tutustua taloomme paikanpäällä.Saatiin jakaa vinkkejä, ideoita ja esimerkkejä rakentamisesta ja sisustamisesta. Jotkut talonäyttöön osallistuneista viipyivät miltei koko näyttöajan, olivat uteliaita, kyselivät, juttelivat yhteistyökumppaneiden kanssa. Useat kertoivat myös omasta suunnitteilla olevasta, tulevasta tai käynnissä olevasta rakennusprojektistaan. Toisilla oli jo tontti, talokin paperilla, toiset vielä haaveilivat tontista ja talosta.

Erityisesti ihmisiä tuntui kiinnostavan talomme mikrosementtilattiat, takka, sauna ja kylpyhuone, ikkunat ja verhot, walk in-ratkaisu, Siperian lehtikuusesta tehdyt terassit sekä monet sisustusratkaisut ja huonekalut. Ikkunoista ja takaterassilta aukeava maisema sai myös eloon yhteistä keskustelua. Onhan se niin, ettei huonekorkeus 2800mm, harjakorkeus 4500mm, 146 neliön huoneistoala yms. kerro lukuina ja tekstinä koko totuutta, vaan asiat hahmottuvat ihan eri lailla, kun nuo luvut näkee ympärillään ns. livetilassa. Itse emme aikoinaan löytäneet mistään suunnittelemaamme sisäkattoratkaisua livenä. Olisi ollut hienoa päästä näkemään miltä paperilla hyvä ajatus näyttäisi paikanpäällä. Nyt on tämän katon alla asuttu melkein vuoden päivät, tuntuu hyvältä, että nähtiin vaivaa katon vuoksi. Kattokaltevuus vaati kunnalta erityisluvan ja päättäväisyyttä suunnittelu- sekä rakennusvaiheessa.  


Olemme kodissamme pyrkineet ennen kaikkea toimiviin tiloihin ja meille arjessa käytännöllisiin ratkaisuihin. Neliöitä tuntuu olevan juuri sopiva määrä, meille neljälle. Koen erityisesti järkeväksi, että olemme tehneet lastenhuoneista hieman isommat kuin normaalisti on totuttu. Vaikka lapsemme ovat vielä pieniä, tarvitsevat he tilaa leikkeihinsä ja koko ajanhan he kasvavat, huonekalutkin suurenevat. Makuuhuoneen taakse tehty walk in-ratkaisu on ollut ihan ykkönen. Makuuhuoneessa en koe tarvitsevamme tilaa sen enempää, makkarissa on sänky, se riittää, en kaipaa enempää pölyyntyviä huonekaluja.

Summasummarum, suosittelen muillekin avaamaan kotiovensa talonäytöksissä. Oli oikein mukava jutella ihmisten kanssa ja esitellä oman talon ratkaisuja, kertoa rakennusprojektista ja antaa ideoita sisustukseen ja materiaalivalintoihin. Oli ilo saada jakaa inspiraatiota ja innostusta ympärilleen.   Talonäytöt ovat hieno mahdollisuus rakennusprojektia suunnitteleville tai sellaista starttaaville, kysymykset ja ihmetykset ilmoille, silmät ja korvat auki, mars talonäytöille, saatte varmasti arvokkaita kokemusvinkkejä kotiinvietäväksi. 

Ihmisiä aina kiinnostaa mitä tällaisista itselleen saa? Kerron jos ja kun jotain saamme hyvän mielen lisäksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti