perjantai 29. heinäkuuta 2016

Terassit opiskelijatyönä

Kävipä flaksi terassin ja pihan kanssa. Vastaava mestarimme työskentelee rakennusalan opettajana ja hänen opiskelijaporukkansa kaipasi loppukesäksi kirvesmieshommia. Mikä parempi tällaiseksi projektiksi kuin meidän terassi, niinpä! Tiedossa on myös toinen opiskelijaprojekti, joka käynnistyy syksymmällä jolloin laitetaan kuntoon muu piha.

Alkuun käytiin 
opiskelijoiden kanssa läpi meidän suunnitelmat terassin suhteen. Mallailtiin ja mittailtiin terassia talon ympärille ja keksittiin yhdessä muutama hauska detalji. Nyt terassisuunnitelmat ovat valmiina ja hommat starttasivat samoin tein. Tänään miehet olivat jo reippaina siistimässä tontilla lojuvaa rakennustavaraa sivuun terassin tieltä ja saimme jo tarkempaa hankintalistaakin, jonka avulla pääsemme eteenpäin asiassa. 


Tänään on muutenkin ollut supertehokas päivä. Lapset olivat viettämässä mukavaa kesäpäivää isovanhempien luona ja me aikuisihmiset vietimme laatuaikaa...kaupoissa. No oli meilläkin mukavaa :) Saatiin hankintalistalta ruksittua monta juttua, kuten sohva, nojatuoli, varaston tasot ja kaapit yms. Lisäksi saatiin hyvä tarjous Siperian lehtikuusesta terassilaudaksi. 

Siperian lehtikuusi on kestävä ja ympäristöystävällinen materiaali terassirakentamiseen. Lehtikuusi on ekologinen vaihtoehto sillä se kestää hyvin kulutusta ilman käsittelyaineita. Lehtikuusen luvataan harmaantuvan ulkona sään vaikutuksesta noin vuodessa tasaisen harmaaksi. Lehtikuusilauta, jota olemme hankkimassa on 33 x 195mm, sileäksi höylättyä ja hieman pyöristetyillä kulmilla. Tästä laudasta terassia on tarkoitus rakennella muutama sata neliötä talon eteen, sivulle ja taakse.

Enpä olisi vielä viikko sitten uskonut, että kun päästään muuttamaan, olisi terassikin jo käyttökuntoinen. Tässä tapauksessa ainakin etupihan terassilla saadaan nauttia auringonlaskusta vielä elokuun aikana. Joo joo, tällä suunnitelmalla mulle tulee jopa kiire päättää terassipöytä, onneksi tuolit on jo tilattu ja ne ovat paraikaa matkalla uuteen kotiinsa.

Terassisuunnitelma on tässä kesän aikana jonkin verran muuttunut alkuperäisestä – ehkä suunnitelma kaipasi hieman lisäaikaa jalostuakseen, sillä nyt tuntuu, että se on just jetsulleen. Se mistä olen erityisesti eniten iloissani on, että terassille ei tarvita kaiteita. Rinteen puolelle tulee kahden 400mm syvän porrasaskelman lasku. Vaikka rinne metsään on melko jyrkkä, saadaan se täytöllä sen verran vielä loivenemaan, että rinteenpuolesta tulee turvallinen. Terassin portailla on varmasti mukava istuskella vuodenajasta riippumatta, välillä katsella pikkuihmisten pihaleikkejä ja välillä ansaita laskevan sykkeensä vain tuijottamalla kaukaisuuteen. 

Keksittiin talon sivulle terassista sellainen kiva laiturimainen käytävä. Samalla saatiin polttopuille oma tilansa terassin reunalta. Rakennetaan vielä sermi terassin sivulle, suojaamaan pihasuihkua ja paljua. 

Vähän tämän tyyppinen ratkaisu polttopuille, mutta leveämpi kuin kuvassa. Polttopuita on klapeina odottamassa pinoamista melkoinen vuori. Polttopuut saa syvennyksestä kannettua ketterästi kodinhoitohuoneen ovesta takalle tai terassin paljulle ja ne pysyvät siinä siististi ja turvallisesti.

Tämä kuvan pergola on niin kivan näköinen. Tällaisella saa rajattua vaikka tuollaisen rauhallisen kesäolohuoneen terassille, joka muuten on vain iso yhtenäinen alue lautaa. Itse laittaisin vielä renkaat alle :) Ensi kesänä kun mieheni alkaa kaivata taas jotain pientä nikkarointihommaa, aion ehdottaa tällaista, odotas vaan, on mulla muutamia muitakin suunnitelmia, hihih! Pihalle ollaan suunniteltu lisäksi kesäkeittiötä, ulkotulialuetta, vihervajaa ynnä muuta pikkupuuhasteltavaa...

2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitti Anna! Tuu käymään kun ollaan kotiuduttu 😃 vähän syssymmällä!

      Poista